De bakkerij

Ambachtelijk brood met liefde en respect gemaakt.

In 2018 begon Christa Bruggenkamp vanuit huis haar ambachtelijke producten te verkopen. Al vrij snel werd de oven in haar keuken te klein en creëerde zij een minibakkerij in haar woning en fungeerde de hal als afhaalpunt. Het werd alsmaar drukker, de rij werd langer en haar hal te klein. Vol vertrouwen in haar product, bouwde ze haar bedrijf uit en heeft ze inmiddels een aparte ruimte die dienst doet als bakkerij.

Bakker Jippe Braaksma rijdt iedere week met veel plezier vanuit Eastermar naar Witmarsum. Bij Mevrouw de Molenaar kan hij namelijk op de meest ambachtelijke wijze zijn vak uitoefenen. Jippe groeide op in de bakkerij van zijn ouders in Oenkerk en hij is naast bakker ook molenaar. Hij maakte al op jonge leeftijd kennis met het vak bij Jan Tollenaar op de molen in Burdaard.

Wanneer je langs de bakkerij loopt, voel je de synergie tussen Christa en Jippe. Zij houden de combinatie van ambachten (molenaar en bakker) op een eigentijdse manier in stand.

de winkel

Onder de zwaaiende wieken van korenmolen De Onderneming in Witmarsum staat de bakkerij van Mevrouw de Molenaar. Het is elke week een drukte van belang. Klanten hebben hun weg gevonden naar de (h)eerlijke handgemaakte producten van eigen steengemalen molenmeel. Er is een vast assortiment bestaande uit meergranenbrood, desembrood en de wisselende specials. Populair zijn de suikerbroden, het roggebrood en de zoete lekkernijen. Maar ook het beroemde Menno bôle (Menno brood) is zeer geliefd.

Naast brood worden elke week diverse koeken en dúmkes gebakken. Laat je verrassen door Mevrouw de Molenaar.

Ieder weekend bakt Mevrouw de Molenaar aan de Elfstedenroute ambachtelijk brood en banket
op bestelling.

Van graan tot meel

Het proces start bij de inkoop van het graan. Mevrouw de Molenaar heeft kwaliteit hoog in het vaandel en is daarom selectief bij haar graankeuze. Haar voorkeur gaat uit naar natuurlijke grondstoffen en – waar mogelijk – kiest zij voor lokale leveranciers. Transparatie en korte lijntjes, daar houdt ze van!

Op dit moment maalt zij:

  • Red Turkey Wheat van de Vries uit ons eigen Witmarsum
  • Spelt van het ras Oberkulmer Rotkorn 
  • Tarwe van het ras Lennox van familie de Witte uit Pingjum
  • Tarwe van de Zeeuwse Vlegel uit Zeeland

In de molen wordt de hele korrel met behoud van vitamines en mineralen op molenstenen gemalen. Dit is het moment waar het aankomt op het vakmanschap, de juiste zeilvoering en het (bij)stellen van de stenen. De wind is immers geen dag hetzelfde. 

Van meel tot brood

Het bakken met eigen molenmeel vraagt om tijd, liefde en toewijding. Elke maling is anders. Jippe en Christa hangen daarom met hun hoofd boven de deegkuip en ‘lezen’ het deeg om indien nodig bij te sturen. Vervolgens worden de deegstukken met de hand gevormd. De lange rijstijd (een gerezen deeg is immers een geprezen deeg) en de eigen desemcultuur zorgen hierbij voor de allerbeste smaak.

onze bedrijfsvideo