De molen

Aan de rand van het dorp Witmarsum, staat de in 1850 gebouwde koren- en pelmolen ‘De Onderneming’. Alle technische details en de geschiedenis van de molen lees je hier.

Sinds 1895 is deze molen bezit van familie Stoffels, eerst Geurt Stoffels (1895 – 1956) en later zijn zoon Heimen van (1903 – 1968). Tijdens de Tweede Wereldoorlog draaide de Onderneming bijzonder goed en was er volop werk voor Heimen. Na de oorlog daalt zijn omzet en heeft hij niet voldoende middelen om de molen te onderhouden en raakt de molen in verval. Hij schrijft een noodbrief aan het Ministerie van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk waarin hij uit veiligheidsoverwegingen vraagt de molen af te breken.

In een reactie op zijn brief lezen we dat de molen vanwege haar unieke locatie niet mag worden afgebroken.

De molen met woning wordt verkocht aan de gemeente. In 1973 is de woning afgebroken en in 1982 herbouwd. Na de aankoop door de gemeente volgde in 1970 een uitvoerige restauratie van de molen. In latere jaren heeft vrijwillig molenaar Lourens Sierkstra het pelwerk hersteld en deels gereconstrueerd. De molen is weer maalvaardig. In 2010 wordt de molen eigendom van de Stichting tot behoud van monumenten in de gemeente Súdwest-Fryslân. (link)

Christa maakt in 2015 kennis met Sierkstra. Hij is op dat moment op zoek naar een opvolger voor zijn levenswerk. Gegrepen door het molenvirus en een hoofd vol ideëen gaat Christa die uitdaging aan en verhuist samen met haar man Chris naar de prachtige molenaarswoning.

Tussen 2015 en 2019 neemt zij diverse stappen om haar droom te verwezenlijken. Christa wil namelijk jong en oud meenemen in het proces van graankorrel tot product. Naast het volgen van de molenaarsopleiding, specialiseert zij zich daarom eveneens in brood.

In een samenspel tussen molen en wind maalt zij met zingende stenen het lokale graan.